نطنز قدیم، شهری مینیاتوری
به گزارش مجله عینک آفتابی، مهدی توسلیان، هنرمند 63 ساله، نطنز قدیم را در مقیاس کوچک تر و به صورت مینیاتوری و با لوازم دور ریختنی می سازد.
به گزارش خبرنگار مجله عینک آفتابی، همه باغشهر تاریخی نطنز را با آب و هوای خوش و مطبوعش می شناسند ولی نطنز علاوه بر آب و هوای مطبوع و فرح بخش، دارای آثار تاریخی شگرف و بی نظیر است که تعداد آثار تاریخی در شهرستان نطنز به بیش از یک هزار و 500 اثر می رسد.
علاوه بر آثار تاریخی، صنایع دستی نطنز نیز شهره عام و خاص است و روزگاری مرکز بزرگ صنایع دستی در منطقه بوده ولی این روزها به فراموشی سپرده شده و در آستانه فراموشی کامل است.
هنر سرامیک سازی، چاقو سازی، آهنگری، قفل سازی، خراطی و ... هنرهایی است که این روزها یا به صورت کامل از بین رفته و یا آخرین کارگاه های آن در حال کار کردن هستند.
اما هنر جذابی که این روزها توسط خانواده هنرمند توسلیان به چشم می خورد و بیش از پیش آوازه آن پیچیده و نظرها را جلب نموده، هنر ساخت ماکت های مینیاتوری و تابلوهای سه بعدی است.
مهدی توسلیان نطنزی که بازنشسته وزارت نیرو است و 63 سال سن دارد حدود نیم قرن است به کار ساخت ماکت های مینیاتوری با لوازم دور ریختنی مشغول است و کم کم دارد نمونه ای از نطنز قدیم را با لوازم دور ریختنی می سازد.
کارگاه سفال و سرامیک استاد توسلیان فقید، بازار قدیم نطنز، خانه های قدیمی نطنز، زورخانه، مکتب خانه، بنای گنبد باز نطنز، لوازم اسباب بازی بچه ها در قدیم و غیره، بخشی از ماکت ها و لوازمی است که این استاد چیره دست تا کنون ساخته است و نکته جالب توجه این است که اکثر لوازم ساخته شده با ماکت ها کار می نماید و صرفاً جنبه تزئینی ندارد.
در نوجوانی، علاقه مند به ماکت سازی شدم
مهدی توسلیان در گفت وگو با خبرنگار مجله عینک آفتابی، اظهار کرد: در زمان نوجوانی به یک نمایشگاه رفتم که در آن ماکتی را دیدم که همه چیز مثل خانه، رودخانه و غیره داشت و از همان جا جرقه ماکت سازی در من زده شد.
وی اضافه کرد: بعد از آن که به خانه آمدم، در طاقچه خانه پدری اقدام به ساخت یک ماکت کردم و هر آن چیزی را که دیده بودم، ساختم که بعد از اتمام آن، همسایه ها و اقوام بعد از دیدن آن، بنده را تشویق کردند و از همان جا کار ماکت سازی را آغاز کردم.
این هنرمند نطنزی گفت: رفته رفته آغاز به ماکت سازی کردم و چند وقتی است که در کنار مسجد جامع نطنز مستقر شده و آثارم را در معرض بازدید عموم قرار داده ام که یکی از آثاری که در این مجموعه واقع شده است، بازار قدیم نطنز است که امروز دیگر وجود ندارد.
توسلیان توضیح داد: دغدغه اصلی من این است که لوازم ساخته شده مینیاتوری مانند لوازم واقعی و اندازه اصلی خود، کار کند و در این بازار این گونه است که در غرفه خراطی، اره و رنده خراطی کار می نماید یا به عنوان مثال دستگاه چاقو تیز کنی غرفه چاقو سازی به صورت واقعی کار می نماید و یا ترازوی غرفه میوه فروشی به مانند یک ترازوی اصلی کار می نماید، ولی در ابعاد مینیاتوری است.
وی اعلام نمود: حتی درِ مغازه های موجود در بازار مینیاتوری قدیم نطنز قفل می گردد و می توان دوباره آن ها را باز کرد که همه این آثار ساخته شده، از لوازم دور ریختنی است.
زکات هنر من، آموزش رایگان به علاقه مندان است
این هنرمند نطنزی پیرامون آموزش هنر ماکت سازی مینیاتوری، اظهار کرد: زکات هنری که خداوند در وجود من قرار داده است، آموزش رایگان این هنر به همه علاقه مندان به این رشته است.
وی اضافه کرد: هم اکنون به صورت مجازی در حال آموزش به علاقه مندان هستم و برای این آموزش هیچ هزینه ای را دریافت ننموده و نخواهم کرد.
توسلیان پیرامون فروش ماکت ها، گفت: قبلاً به صورت جزئی اقدام به فروش می کردم اما اکنون دیگر هیچ اثری را نمی فروشم، ناراحت آن هستم که بعضی از آثار خود را از دست داده ام و دیگر نمی توانم مشابه آن ها را بسازم چرا که لوازم دور ریختنی که احتیاج دارم برای ساخت مشابه آن ها را دیگر ندارم و نمی توانم پیدا کنم.
این هنرمند نطنزی پیرامون این سؤال که آیا تاکنون در جشنواره ای شرکت نموده است یا نه، توضیح داد: در بعضی از جشنواره ها به صورت مستقل شرکت نموده ام و اکثراً مقام اول را کسب نموده ام ولی علی رغم بعضی از پیشنهادها برای آموزش و برپایی نمایشگاه تا کنون به خارج از کشور اعزام نشده ام چون این کار هزینه بر بوده و احتیاج به حامی اقتصادی دارد.
در حال ساخت ماکت مسجد جامع نطنز هستم
توسلیان پیرامون ساخت ماکت مسجد جامع نطنز، اظهار کرد: مدتی است که مشغول ساخت ماکت مسجد جامع نطنز هستم و از آنجایی که این ماکت، عظیم بوده و ریزه کاری های زیادی دارد، سرعت ساخت آن پایین و زمان بر است.
وی اضافه کرد: ماکتی که در مراحل پایانی ساخت آن هستم، ماکت حمام خزینه ای قدیم است که سازه آن تمام شده و فقط انسان های مینیاتوری داخل آن شامل اشخاصی که برای استحمام آمده اند، دلاک، کیسه کش و غیره و لوازم حمام مانند تشت و ظرف و غیره آن مانده است.
این هنرمند نطنزی گفت: آخرین کاری که آماده شده و به نمایش هم در آمده است، برای هشتمین جشنواره مد و لباس تهران بوده که یک مزون خیاطی مینیاتوری بوده که ساخته شده است.
وی توضیح داد: نسل جدید آثاری که خلق شده است، تابلوهای سه بعدی است که کوچه باغ، راهرو و غیره است که کاملاً سه بعدی بوده و عمق زیادی در تابلو معین است و این آثار نیز مورد استقبال مردم قرار گرفته است.
توسلیان اعلام نمود: ماکت سازی مینیاتوری توانسته گردشگران داخلی زیادی را جذب نطنز کند و هم وطنان از گوشه و کنار ایران برای بازدید این آثار مراجعه نموده اند و از تماشای این آثار به وجد آمده اند.
اگر فضای کافی داشته باشم، یک شهر مینیاتوری می سازم
این هنرمند نطنزی در پاسخ به این سؤال که آیا توقعی از مسئولان شهرستان نطنز دارید، اظهار کرد: از اداره میراث فرهنگی نطنز تشکر می کنم که در کنار مسجد جامع نطنز مکانی را به من داده اند که آثارم را در آن به نمایش بگذارم، اما از مسئولان شهر تقاضا دارم فضای بزرگ تری برای من مهیا نمایند تا بتوانم ایده های خود را پیاده کنم.
وی اضافه کرد: ایده های زیادی در سر دارم اما فضایی برای نمایش آن ها ندارم و اگر فضای کافی داشته باشم می توانم یک شهر را به صورت مینیاتوری بسازم و برای مردم به نمایش بگذارم.
منبع: خبرگزاری ایسنا